Yeni Ses - Münir Nureddin Selçuk

Yeni Ses - Münir Nureddin Selçuk

YENİ SES -  Münir Nureddin Selçuk
-Ses Tiyatrosu’nun 140’ıncı Yılında-

Düzenleyen
Nükhet Sirel (Münir Nureddin Selçuk’un torunu)

Açış Konuşması
Haldun Dormen

Proje ve Sanat Yönetmeni
Hüseyin Kıyak

Solist
Bekir Ünlüataer

Anlatım
İncila Bertuğ

Saz Sanatçıları
Kemal Caba keman
Furkan Bilgi kemençe
Özata Ayan tanbur
Serkan Halili kanun

Üçlü
Yusuf Küçükaskoy keman
Alp Altıner viyolonsel
Mehru Ensari piyano

Ses Sanatçıları
Aybige Demir Okan
Hüseyin Kıyak
Ahmet Yağmur Kucur
Aynur Ezgi Yüksel

Koro
Fatmanur Akkuş
Kardelen Aslan
Neva Gerişlioğlu
Sude İhtiyar
Ayşe Ebru Şahinbaş

27 Nisan 2025, Pazar
Saat: 20.00
Ses Tiyatrosu | Ses 1885, Ortaoyuncular
Halep Pasajı, Beyoğlu
140 Yıllık Mekânda 100 Yıllık Bir Müzik Yolculuğu

Türk müziğinin en önemli isimlerinden Münir Nureddin Selçuk, Sahibinin Sesi plak firması tarafından 1928'de Paris'e gönderilir. Döndükten sonra Ses Tiyatrosu’nda (o zamanki ismiyle Fransız Tiyatrosu) kendinden önceki şarkı söyleme tarzının ve konser biçiminin dışında, sahneye frak giyip çıkarak tek başına bir konser verir. Bu konser, dönemin kültür sanat çevrelerinde bir “devrim” olarak anılır. Hakkı Süha Gezgin’in bu konserden sonra yazdıkları şöyle: "Üç uzun hasret yılından sonra, dün gece ilk konseri dinledik. Bu konserin ehemmiyeti, sade birikmiş hasretlere cevap vermesinde değil, onunla şark musikisinde yeni bir çığır ve yeni devir açılmasındadır." Hakkı Süha Gezgin, “Münir’in Konseri”, Vakit, 25 Şubat 1930, s. 4.

Yaklaşık 100 yıl sonra, aynı mekânda, İstanbul’un bugün ayakta kalan en eski salonu olan Ses Tiyatrosu’nun 140’ıncı yılında, torunu Nükhet Sirel’in öncülüğünde düzenlenen program Münir Nureddin Selçuk’tan önce ve sonra müziğin sahnelenme ve icra edilme şeklindeki değişimi sunuyor. Birinci bölümde 20'nci yüzyıl başında İstanbul’da faaliyet gösteren Darülelhan, Darüttalim-i Musiki Heyeti, Şark Musiki Cemiyeti gibi müzik gruplarının icra biçimleri örneklenecek. İkinci bölümde ise Dede Efendi ve Nikogos Ağa’nın klasikleri yanında Râkım Elkutlu, Selahaddin Pınar, Sadeddin Kaynak, Artaki Candan, Mesud Cemil gibi Münir Nureddin Selçuk’un yakın müzik çevresindeki bestecilerin şarkıları, film müzikleri ve tangoları seslendirilecek; anonim türde köçekçe, türkü ve zeybek örnekleri de sunulacak. Tüm eserler Münir Nureddin Selçuk’un plaklara okuduğu şekliyle icra edilecek. Bu konserde Münir Nureddin Selçuk’un icracılığı ve repertuvar aktarımındaki kaynaklığı vurgulanacak.

Herhangi bir ses düzeninin kullanılmayıp salonun akustik imkânlarından yararlanılacak programda Münir Nureddin Selçuk’un çoksesli düzenlemelerle plaklara okuduğu eserlerden bazıları da seslendirilecek. Bu eserlerde keman ve viyolonselde, Münir Nureddin Selçuk’un hocaları Ali Rifat Çağatay ve Nuri Duyguer’in torunları yer alacak. Mehru Ensari tarafından çalınacak piyano ise Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'na ait. Münir Nureddin Selçuk yönetimindeki İstanbul Belediye Konservatuvarı Türk Müziği İcra Heyeti sanatkârlarından İncila Bertuğ da gecenin takdimini yapacak.

Etkinlikler

İstanbulSelected

27 Nisan 2025 - 17:00
Biletix
1850.00 TL